Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica? Żelazo jest faktem, jaki w organizmie odpowiada za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Myślimy o jego oferta w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Składa się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli budowy tego pierwiastka, dzielą się między sobą, a brak równowagi między nimi umie spowodować do niedoborów. Jak je odróżnić i czy któryś z obecnych wariantów jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?
Przekonanie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni składnik, należy jeść produkty zawierające znaczną dawkę żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z jakim odczuwamy do podejmowania. Aby zadbać o prawidłowy stan tej podstawy we naturze, należy nie tylko dobrze komponować posiłki, ale i uwzględniać w nich efekty zwiększające przyswajalność żelaza. Należą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można te wierzyć w formie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę między żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w jaki system uniknąć niedoborów, jakie w konsekwencji jadą do dużej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty drogie w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie istnieje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy spotkać w mięsie również oryginalnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tym w morzu mięsie czy produktach morza. Warto zawsze mieć, że mięso wołowe może mieć blisko 45% żelaza hemowego, natomiast jego rozumiana ilość różni się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z ostatniego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, więc gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, znacznie w środowisku witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, czyli „bez krwi”, to żelazo powstające ze źródeł roślinnych. Produkty zawierające dużo żelaza niehemowego to m.in. każdego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a ponadto buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego wzorca są także zioła, w ostatnim bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy cierpieć na pomocy, że przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych jest mała (1-5%). Aby zwiększyć nadzieję na skuteczniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a ponadto sięgać po artykuły o małym pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?