TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE Truskawki są drinkiem z bliskich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ODŻYWCZE

 

Nie wyłącznie cudownie smakują, lecz i są korzystny wpływ na nasze zdrowie. Niektóre z korzyści jakie daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
są działanie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety skutki też potrafią być wyjątkowo szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to wymarzone źródło witaminy C (łatwiejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy oraz witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie przychodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz ułatwia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).

Truskawki to w 90% woda, wśród której owoce zawierają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Stanowią dużo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Racja ta wychodzi z ochronnego działania produktów na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz jednocześnie zmianami poziomu cukru we natury.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który tworzy służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa zarówno na wzrost liczby antyoksydantów we natur, tym samym wzmacnia układ immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału oraz innych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na istnienie i pracę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości odkażające i bakteriobójcze co czyni, że oczyszczają nasz organizm z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima podawany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dobrze na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), i wyjątkowej miary witaminy C, ułatwia rozumienie tego elementu. Dlatego zaleca się wegetarianom i kobietom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewnie toż istnieć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole będące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i oceniania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co stanowi niezmiernie ważne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne stanowić złe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) nagromadzone w truskawkach mogą dodawać się do tworzenia reakcji alergicznych i zajmować bóle głowy. Istotne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wywoływać uczulenia.

Niektórzy mogą korzystać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie wysyła się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na wysoką ich wielkość w wynikach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zaleca się ich kosztowania postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe oraz dużo częste w bliskim świecie, sezon tworzy się pod koniec miesiąca i jest przez cały czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo zastosować w kuchni na duże systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments